Frytki rybno-ziemniaczane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety gotujemy w osolonej
wodzie ok. 10 minut, wyjmujemy.
W tej samej wodzie gotujemy
obrane i pokrojone w dużą
kostkę ziemniaki. Po ok. 10 minutach
odcedzamy, studzimy
i przeciskamy przez praskę.
2.Rybę rozdrabniamy,
mieszamy
z ziemniakami, jajkami i mąką.
Dodajemy 2 łyżki oleju i ok. 1/2
szklanki wody, aby ciasto miało
konsystencję gęstej śmietany.
Doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy
olej (wys. ok. 5 cm). Łyżką
wkładamy porcje ciasta i smażymy
z obu stron.
3.Jogurt mieszamy z przeciśniętym
przez praskę czosnkiem,
posiekanym szczypiorkiem
i szczyptą soli czosnkowej. Podajemy
z frytkami.
Komentarze