Sezon na cukinie jeszcze trwa.. w ogrodzie mam jeszcze kilka sztuk więc postanowiłam przygotować frytki z cukinii panierowane w parmezanie. Pyszna, aromatyczna panierka i delikatna cukinia w środku. Jak dla mnie pycha!
40 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦2 cukinie
◦2 duże jajka
◦2 łyżki mleka
◦sól
◦pieprz
◦2 ząbki czosnku
◦½ łyżeczki wędzonej papryki
Składniki na panierkę:
◦40 g tartego parmezanu
◦60 g bułki tartej
◦pieprz
Frytki z cukinii panierowane w parmezanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy w słupki/frytki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy parmezan z bułką tartą, podajemy odrobinę pieprzu i mieszamy. Mąkę łączymy z odrobiną soli i pieprzu.
Frytki z cukinii najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanu. Układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Frytki z cukinii pieczemy ok. 20-30 minut. Panierka ma się ładnie zarumienić.
Komentarze