Frytki z cukinii panierowane w parmezanie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon na cukinie jeszcze trwa.. w ogrodzie mam jeszcze kilka sztuk więc postanowiłam przygotować frytki z cukinii panierowane w parmezanie. Pyszna, aromatyczna panierka i delikatna cukinia w środku. Jak dla mnie pycha!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦2 cukinie
    ◦2 duże jajka
    ◦2 łyżki mleka
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦½ łyżeczki wędzonej papryki

    Składniki na panierkę:
    ◦40 g tartego parmezanu
    ◦60 g bułki tartej
    ◦pieprz

    Dodatkowo:
    ◦ok. 100 g mąki tortowej
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frytki Frytki z cukinii Przystawki

Frytki z cukinii panierowane w parmezanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Cukinie myjemy i kroimy w słupki/frytki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy parmezan z bułką tartą, podajemy odrobinę pieprzu i mieszamy. Mąkę łączymy z odrobiną soli i pieprzu.
    Frytki z cukinii najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanu. Układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Frytki z cukinii pieczemy ok. 20-30 minut. Panierka ma się ładnie zarumienić.

    Podajemy z dipem czosnkowym lub pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować