Frytki z panierowanym kalafiorem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne danie . Z pewnością będzie smakować dzieciom.

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    1 kalafior
    4 łyżki maki pszennej
    2 jajka
    ok. 200 ml. mleka
    szczypta soli i cukru
    olej do smażenia
    ketchup

Frytki z panierowanym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić na paski i smażyć na oleju.
    Kalafiora wypłukać i osuszyć. Podzielić na pojedyncze i nieduże różyczki. Gotować je ok. 2 min. w wodzie z solą i cukrem.
    Z mąki pszennej ,jajek, szczypty soli i mleka rozmieszać dość gęste ciasto naleśnikowe . Na patelni rozgrzać olej . Różyczki kalariora zanurzać w cieście i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć aż ciasto się przyrumieni.

    Podawać kilka różyczek kalafiorów i frytki z ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy