kurczak 1,9 kg
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie
mięso mielone 500 g
cebula 1 sztuka
tłuszcz do smażenia 3 łyżki
jajka 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
ser żółty w kawałku 50 g
Galantyna drobiowo- wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi, usunąć kości.
2.Następnie obsypać kurczaka przyprawą, odstawić w chłodne miejsce, na 12 godz.
3.FARSZ
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, ostudzić.
4.Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajka, dodać cebulę z tłuszczem, doprawić do smaku , solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
5.Skórę i mięso na skórze z kurczaka, przykryć farszem.
6.Ser pokroić w słupki, ułożyć przy samym brzegu skóry.
7.Zwinąć roladę w rulon, włożyć do siatki masarskiej.
8.Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia
9.Piec galantynę w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 75 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i zostawić w wyłączonym piekarniku do zrumienienia galantyny
Komentarze