Galantyna drobiowo- wieprzowa

4.5 (162 ocen)

Wymaga trochę pracy, ale jest przepyszna

Składniki:

  • kurczak 1,9 kg
    przyprawa do kurczaka 1 opakowanie
    mięso mielone 500 g
    cebula 1 sztuka
    tłuszcz do smażenia 3 łyżki
    jajka 2 sztuki
    sól i pieprz do smaku
    ser żółty w kawałku 50 g
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Galantyna drobiowo- wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi, usunąć kości.
  • 2. Następnie obsypać kurczaka przyprawą, odstawić w chłodne miejsce, na 12 godz.
  • 3. FARSZ
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, ostudzić.
  • 4. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajka, dodać cebulę z tłuszczem, doprawić do smaku , solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • 5. Skórę i mięso na skórze z kurczaka, przykryć farszem.
  • 6. Ser pokroić w słupki, ułożyć przy samym brzegu skóry.
  • 7. Zwinąć roladę w rulon, włożyć do siatki masarskiej.
  • 8. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia
  • 9. Piec galantynę w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 75 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i zostawić w wyłączonym piekarniku do zrumienienia galantyny
  • 10. Ostudzoną galantynę kroić w plastry
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować