Galantyna drobiowa z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, zdejmujemy
skórę tak, aby jej nie przeciąć,
nacieramy przyprawami
i kładziemy na folii do pieczenia
wysmarowanej olejem. Mięso
oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy jajko i przyprawiamy.
Morele i rodzynki moczymy
w wodzie. Marchewki, pietruszkę
i paprykę kroimy w słupki, podduszamy
na oleju, podlewając
bulionem. Na skórę kładziemy
mięso, duszone warzywa i namoczony
susz. Zwijamy ciasno,
ściskamy mocno folią. Godzinę
gotujemy w brytfannie. Po
schłodzeniu kroimy w plastry.
2.Żurawinę rozpuszczamy
w garnku, dodajemy trochę
cukru, mieszamy i chwilę
gotujemy. Polewamy sosem.
Podajemy z ryżem.
Porady
Ryż można zastąpić małymi opiekanymi ziemniaczkami.
Komentarze