Galareta wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyściłam, umyłam, wsadziłam do garnka i zalałam zimną wodą. Wody nalałam tak ok 3 cm ponad poziom mięsa. Gdy sie zagotowało zdjełam szumy. Gaz zmniejszyłam do minimum. Po dwóch godzinach dodałam włoszczyznę: dużą marchew, średnią pietruszkę, kawałek selera, por- kawałek. Dodałam 5 kulek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, kilka kulek pieprzu, sól do smaku. Całość gotowałam ponad 4 godziny. Gdy mięso bylo miękkie i odchodziło od kości wyjęłam z garnka. Wywar przecedziłam przez sitko. Do klarownego gorącego wywaru dodałam przeciśnięte 3 małe ząbki czosnku przez praskę. Mięso obrałam z kości - drobno pokroiłam. Pokrojone mięso włożyłam do salaterek. Do mięsa dodałam marchewkę z wywaru pokrojoną w kostkę i po łyżce groszku konserwowego. Calość zalałam wywarem. Schłodziłam w lodówce. Nie uzupełniałam wygotowanej wody podczas gotowania wywaru na galaretę. Część płynnej galaretki umieściłam w skorupkach po jajkach z jedną większą dziurką
Komentarze