Galareta z głowizny i nóżek

4.47 (189 ocen)

  • 5 godz.

zimne nóżki

  • 5 godz.

Składniki:

  • pół głowy wieprzowej
    3 nóżki wieprzowe
    4 l wody
    sól
    pieprz
    czosnek
    2-3 marchewki
    cebula
    listek laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka jajek na twardo
    groszek zielony z puszki


Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta z głowizny i nóżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Głowę i nóżki wyszorować, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać marchewkę, cebulę trochę soli do smaku i gotować na wolnym ogniu przez ok 3 godziny, aż mięso zacznie odpadać od kości.
    Zdjąć z ognia, wyłowić wszystko na dużą tacę i przestudzić. A tymczasem do wywaru dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
    Do pojemników włożyć plasterki jajka, groszek, marchewkę i mięso oddzielone od kości i zalać wywarem, Galaretę wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej do drugiego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować