Składniki na 3 porcje:
•400g mięsa z ud indyka
•1 średnia marchewka (100g)
•kawałek pietruszki (60g)
•kawałek selera (40g)
•kawałek pora (15g)
•750 ml wody (3 szklanki)
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub więcej do smaku)
•2 - 3 łyżeczki żelatyny (lub według instrukcji na opakowaniu)
•1 duży liść laurowy
•3 ziela angielskie
•cząstki cytryny
•świeżo posiekany koperek
Galareta z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę. Warzywa obrać, pokroić w drobną kosteczkę (z wyjątkiem pora). Wodę zagotować, dodać mięso, marchew, pietruszkę, selera i pora w całości. Dodać ziele angielskie oraz liścia laurowego. Całość gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym, pogotować jeszcze ok. 1 minutę. Wyłączyć gaz pod garnkiem. Z bulionu wyłowić pora, ziele angielskie i listka laurowego. Żelatynę rozpuścić w ok. 0,5 szklanki gorącego bulionu, dokładnie wymieszać. Dodać do reszty bulionu, mieszać aż cała żelatyna się rozpuści. Gorący bulion wraz z mięsem i warzywami rozdzielić na 3 naczynia (lub tyle porcji, ile potrzeba). Schłodzić do temperatury pokojowej a następnie umieścić w lodówce do stężenia (najlepiej na całą noc). Podać z cząstkami cytryny i koperkiem.
Porady
Podajemy z cząstkami cytryny i świeżo posiekanym koperkiem
Komentarze