Galareta z kurczaka do słoików

4.46 (211 ocen)

Smaczna galareta zamknięta w słoikach może służyć jako wędlina do chleba

Składniki:

  • • Kurczak ok 1,5 kg
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • kawałek selera
    • 1 liść selera i lubczyku
    • 1/2 puszki groszku
    • 1,5 paczki żelatyny
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (211 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przetwory Dodatki Wędliny

Galareta z kurczaka do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do dużego garnka
    • Zalać wodą dodać w całości marchew seler,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki selera i lubczyku
    • Dodać sól pieprz wg swojego smaku
    • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie
  • 2. • Miękkie mięso obrać z kości podzielić do wyparzonych suchych słoiczków
    • Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów marchwi i groszek
  • 3. • z pozostałego wywaru odlać 2 l zagotować i rozpuścić żelatynę gorącym wywarem zalać mięso w słoiczkach
    • Słoiczki zaraz zakręcić włożyć do garnka zalać ciepłą wodą pasteryzować 2,5 godziny na wolnym ogniu
    • Zostawić w wodzie do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować