Galareta z kurczaka do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do dużego garnka
• Zalać wodą dodać w całości marchew seler,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki selera i lubczyku
• Dodać sól pieprz wg swojego smaku
• Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie
2.• Miękkie mięso obrać z kości podzielić do wyparzonych suchych słoiczków
• Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów marchwi i groszek
3.• z pozostałego wywaru odlać 2 l zagotować i rozpuścić żelatynę gorącym wywarem zalać mięso w słoiczkach
• Słoiczki zaraz zakręcić włożyć do garnka zalać ciepłą wodą pasteryzować 2,5 godziny na wolnym ogniu
• Zostawić w wodzie do ostygnięcia
Komentarze