Galareta z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka, pokroić, umyć i włożyć do garnka z zimną wodą. Podgrzać i zlać wodę. Ponownie nalać zimną wodę i już gotować.Zbierać szumowinę. Posolić, popieprzyć, dodać warzywa,obraną cebulę, liście laurowe,ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach.Kurę gotować ok. 1,5 godz. Wyjąć kurę, ostudzić i obrać z mięsa. Rosół przecedzić,doprawić magą w płynie. Mniej więcej zmierzyć ile litrów mamy rosołu. Na 2,5 l.rosołu przygotować 1 opakowanie żelatyny - 50 g.Rosół ponownie zagotować, odstawić. Dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do tężenia. W miseczkach ułożyć mięsko,(można pokroić w kostkę) marchewkę, zieloną pietruszkę,oraz co kto lubi(groszek, kukurydzę,plasterki ugotowanego jajka itd.). Zalać tężejącym rosołem. Schłodzić w lodówce.
Komentarze