GALARETA Z KURY

5 (183 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dla miłośników galarety z kury.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 kurczak ok.2 kg.
    -włoszczyzna, oprócz kapusty
    -z 2-3 liście laurowe
    -parę ziela angielskiego
    -odrobinę pieprzu w ziarenkach
    -1 cebula
    -sól
    -pieprz mielony
    -maga w płynie,
    -1 żelatyna 50 g.na 2,5 płynu
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka, pokroić, umyć i włożyć do garnka z zimną wodą. Podgrzać i zlać wodę. Ponownie nalać zimną wodę i już gotować.Zbierać szumowinę. Posolić, popieprzyć, dodać warzywa,obraną cebulę, liście laurowe,ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach.Kurę gotować ok. 1,5 godz. Wyjąć kurę, ostudzić i obrać z mięsa. Rosół przecedzić,doprawić magą w płynie. Mniej więcej zmierzyć ile litrów mamy rosołu. Na 2,5 l.rosołu przygotować 1 opakowanie żelatyny - 50 g.Rosół ponownie zagotować, odstawić. Dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do tężenia. W miseczkach ułożyć mięsko,(można pokroić w kostkę) marchewkę, zieloną pietruszkę,oraz co kto lubi(groszek, kukurydzę,plasterki ugotowanego jajka itd.). Zalać tężejącym rosołem. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować