Galareta bez żelatyny - tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nogi wlozyc do zimnej wody, umyc, przepłukac i zostawic na 2 godziny. Golonke rowniez umyc.
2.Po dwoch godzinach wylac wode, przepłukac ponownie i włozyc do duzego garnka i zalac zimna wodą. Włączyć gaz/kuchenkę i zacząc grzać.
3.Jak woda zawrze, wylac wode i nogi porzadnie wyczyscic, wycinajac wszystkie "brudy" miedzy paznokciami, skorki itp.
4.Wyczyszczone nogi, golonke zalac zimna woda ponad mieso i gotowac na bardzo malutkim ogniu az mieso odejdzie od kosci - okolo 4 godzin. Nalezy pamietac, aby gotowac bez przykrycia. Powolne gotowanie powoduje wyplyniecie "kleju" z nozek. Na poczatku w trakcie gotowania dołozyc ziele angielskie oraz liscie laurowe.
5.W połowie gotowania dodac marchewki i pietruszke oraz pierś z kurczaka. Jak sie warzywa ugotuja na miekko wyciagnac je, marchewke pokroic w kostke.
6.Ugotowac osobno jajka na twardo. Pozniej je pokroic w plastry.
7.Pod sam koniec gotowania dodac do wywaru zmiazdzone zabki czosnku, sol i pieprz. Porzadnie zamieszac i wylaczyc ogien.
Przygotowac foremki - male miseczki na galarete.
8.Przecedzic wywar przez sito.
9.Obrac rozgotowane nogi i golonke, tak aby bylo samo miesko, ktore mozna pokroic.
Pokroić również pierś z kurczaka.
10.W kazdej miseczce ulozyc na dnie plaster jajka, kostki marchewki, dodac mieso i zalac wywarem.
Komentarze