Galareta bez żelatyny - tradycyjna

4.46 (192 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najbardziej lubi ją mój mąż.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - nogi wieprzowe (podzielone na mniejsze części): 4 sztuki
    - golonka wieprzowa: 1 sztuka
    - pierś z kurczaka pojedyncza: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 10 sztuk
    - Liscie laurowe: 5 sztuk
    - czosnek (ząbki): 6 sztuk
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - jajka: 3 sztuki
    - natka pietruszki, bazylia itp.. (do dekoracji): 2 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.46 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta bez żelatyny - tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nogi wlozyc do zimnej wody, umyc, przepłukac i zostawic na 2 godziny. Golonke rowniez umyc.
  • 2. Po dwoch godzinach wylac wode, przepłukac ponownie i włozyc do duzego garnka i zalac zimna wodą. Włączyć gaz/kuchenkę i zacząc grzać.
  • 3. Jak woda zawrze, wylac wode i nogi porzadnie wyczyscic, wycinajac wszystkie "brudy" miedzy paznokciami, skorki itp.
  • 4. Wyczyszczone nogi, golonke zalac zimna woda ponad mieso i gotowac na bardzo malutkim ogniu az mieso odejdzie od kosci - okolo 4 godzin. Nalezy pamietac, aby gotowac bez przykrycia. Powolne gotowanie powoduje wyplyniecie "kleju" z nozek. Na poczatku w trakcie gotowania dołozyc ziele angielskie oraz liscie laurowe.
  • 5. W połowie gotowania dodac marchewki i pietruszke oraz pierś z kurczaka. Jak sie warzywa ugotuja na miekko wyciagnac je, marchewke pokroic w kostke.
  • 6. Ugotowac osobno jajka na twardo. Pozniej je pokroic w plastry.
  • 7. Pod sam koniec gotowania dodac do wywaru zmiazdzone zabki czosnku, sol i pieprz. Porzadnie zamieszac i wylaczyc ogien.
    Przygotowac foremki - male miseczki na galarete.
  • 8. Przecedzic wywar przez sito.
  • 9. Obrac rozgotowane nogi i golonke, tak aby bylo samo miesko, ktore mozna pokroic.
    Pokroić również pierś z kurczaka.
  • 10. W kazdej miseczce ulozyc na dnie plaster jajka, kostki marchewki, dodac mieso i zalac wywarem.
  • 11. Odlozyc do ostygniecia i przelozyc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować