GALARETKOWIEC

4.42 (158 ocen)

  • 5 godz.

idealny deser dla dzieci

  • 5 godz.

Składniki:

  • -1,5 litra mleka 3,2 %
    -1,5 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki)
    -32 g cukru waniliowego (dałam aromat śmietankowy)
    -60 g żelatyny -
    -1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
    -6 galaretek w różnych kolorach
Wystaw ocenę:

4.42 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Galaretkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrami. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i wlać ją do zagotowanego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek na raz! Najlepiej rozpuszczać po dwie galaretki (każdą w osobnej miseczce) w szklance gorącej wody. Blachę o wymiarach 39 cm na 23 cm wyłożyć folią spożywczą, następnie wylać szklankę zimnego mlecznego płynu i wstawić na 15-20 minut do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie wylać galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (zimną, ale nie stężoną) i znów włożyć do lodówki na 15-20 minut do stężenia. Na przemian wylewać na blachę 1 szklankę rozpuszczonej galaretki i 1 szklankę mleka. Postępować tak aż do wyczerpania galaretek i mleka. Finalnie powinno być 13 warstw. Ciasto można kroić po około godzinie od wylania ostatniej warstwy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować