Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać 2 litrami wody, zagotować, zebrać szumowiny i gotować do miekkosci na małym ogniu, dodając włoszczyznę , cebulę, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz przyprawa uniwersalna lub sól do smaku .
Pod koniec gotowania dodaję 2 gałązki natki pietruszki, po kilku minutach ją wyjmuję z wywaru.
Mięso i włoszczyznę wyjąć a wywar przecedzić i odlać 1 szklankę wywaru . Rozpuscić w nim żelatynę. Wywar doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Podgrzewając na małym ogniu dokładnie ją rozpuścić. Wyjęte z wywaru mięso rozdrobnić, tak samo uczynić z marchewką.
Nakładać do foremek pokrojone mięso z kurczaka i warzywa: marchew , groszek osączony oraz jajka Zalać chłodnym wywarem. Schłodzić do stężenia. Można na dno foremek dać sparzoną we wrzątku natkę pietruszki, ja nie dodaję.
Komentarze