Galaretka wieprzowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą , włożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, zalać wodą, by dobrze przykryła mięso. Zagotować, zdjąć z wierzchu szumowiny, dodać ziarenka pieprzu, liść laurowy, marchewkę i czosnek oraz kostkę rosołową. Gotować do miękkości mięsa na wolnym ogniu. Wcześniej wyjąć ugotowaną marchewkę i czosnek. Wyjąć mięso, obrać z kości, pokroić drobno. Wywar przecedzić, doprawić solą i zmielonym pieprzem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. W garnuszkach ułożyć połówki jajek, dodać paski ugotowanej marchewki, dołożyć mięso, zalać wywarem, schłodzić. Następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, by galareta dobrze stężała.
Porady
1. jeśli wywar jest kleisty nie musimy dodawać żelatyny.
Komentarze