Galaretka z czarnej porzeczki z sokiem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obieramy z łodyżek przebieramy aby nie było nadpsutych,myjemy osączamy na durszlaku .
Wsypać do garnka z grubym dnem dodać cukier i mieszając co chwilę zagotować .
2.Po 20 minutach od zagotowania gdy owoce zaczną się rozlatywać wlać sok z wiśni zmiksować blenderem,aby masa była bez skórek jednolita
3.Po zmiksowaniu wsypać żelfiks i gotować jeszcze 5-10 minut po czym wlewać do wyparzonych i czystych słoiczków.
Zakręcać natychmiast i wkładać w gruby koc.Zostawić do dnia następnego.Wynieść do spiżarki w chłodne miejsce.
Porady
Galaretkę najlepiej gotować w płaskim szerokim garnku,jednorazowo gotujemy małe porcje aby zagęszczenie trwało krócej dzięki temu otrzymamy galaretkę o lepszej jakości
Komentarze