Galaretka z czerwonej porzeczki

4.28 (247 ocen)

  • 60 min

Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku! Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i zdrowe. Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Wypróbuj koniecznie!

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kg czerwonej porzeczki
    900 g cukru ( po około 300 g na 1 kg)
Wystaw ocenę:

4.28 (247 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki Przetwory

Galaretka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CZERWONA PORZECZKA 1. Porzeczki umyłam.
  • CZERWONA PORZECZKA 2. Oderwałam owoce z gałązek i przełożyłam do dużego garnka.
  • CZERWONA PORZECZKA 3. Gotowałam przez około 30 minut, aż puściły sok.
  • CZERWONA PORZECZKA 4. Teraz porzeczkę partiami trzeba przecierać przez sito,
    lub tak jak ja przecisnąć ją przez wyciskarkę.
    Powstał gładki i pięknie czerwony sok.
    Jeśli lubicie, to możecie dodać do wyciśniętego soku trochę całych owoców.
  • CZERWONA PORZECZKA 5. Wsypałam cukier.
  • CZERWONA PORZECZKA 6. Gotowałam sok i mieszając co jakiś czas przez około 15 minut.
    Początkowo galaretka będzie miała płynną konsystencję.
    Tak jak pisałam, porzeczki są bogate w pektyny, dzięki nim po ostudzeniu
    i wyjęciu ze słoiczków galaretka pięknie zgęstnieje.
  • GALARETKA  Z CZERWONEJ PORZECZKI 7. Pozostało już tylko przelewać gorący sok do czystych i wyparzonych słoiczków.
    Zakręcałam i odstawiałam je do góry dnem do ostygnięcia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować