Galaretka z drobiu z oliwkami

5 (172 ocen)

  • 60 min

Lekka , smaczna, dekoracyjna, świetnie sprawdza się w święta i inne uroczystości

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kurczak
    włoszczyzna
    sól, pieprz w ziarnach, 3 - 4 kulki ziela ang. + 2 listki laurowe
    żelatyna w ilości odpowiedniej do uzyskanego wywaru
    do dekoracji :
    jajka na twardo (po 1/4 do każdej miseczki czy kokilki)
    marchew z wywaru
    kilka małych gałązek natki pietruszki
    dodatkowo u mnie czarne oliwki
    ew groszek zielony, kukurydza konserwowa itp. (ja tym razem nie dawałam)
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galaretka z drobiu z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m5cdk9 1. Kurczaka umyć, podzielić na porcje, zalać zimną wodą aby tylko zakryło i wstawić do gotowania. Zbierać szum aż do całkowitej klarowności wywaru, teraz można dodać obraną włoszczyznę, sól i pozostałe przyprawy.

    Gotować na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie, wyjąć, przestudzić, odrzucić skóry, kości i żyłki.
    Kawałki mięsa pokroić na mniejsze części.

    Wywar przecedzić, wsypać żelatynę, mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia, doprawić jeszcze do smaku (powinien być zdecydowanie ostrzejszy w smaku)

    Miseczki lub kokilki (u mnie w jajowatym kształcie) wyłożyć na dnie produktami do dekoracji, na to położyć mięso i zalać wywarem, odstawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Oliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować