Lekka , smaczna, dekoracyjna, świetnie sprawdza się w święta i inne uroczystości
60 min
Składniki:
1 kurczak
włoszczyzna
sól, pieprz w ziarnach, 3 - 4 kulki ziela ang. + 2 listki laurowe
żelatyna w ilości odpowiedniej do uzyskanego wywaru
do dekoracji :
jajka na twardo (po 1/4 do każdej miseczki czy kokilki)
marchew z wywaru
kilka małych gałązek natki pietruszki
dodatkowo u mnie czarne oliwki
ew groszek zielony, kukurydza konserwowa itp. (ja tym razem nie dawałam)
Galaretka z drobiu z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, podzielić na porcje, zalać zimną wodą aby tylko zakryło i wstawić do gotowania. Zbierać szum aż do całkowitej klarowności wywaru, teraz można dodać obraną włoszczyznę, sól i pozostałe przyprawy.
Gotować na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie, wyjąć, przestudzić, odrzucić skóry, kości i żyłki.
Kawałki mięsa pokroić na mniejsze części.
Wywar przecedzić, wsypać żelatynę, mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia, doprawić jeszcze do smaku (powinien być zdecydowanie ostrzejszy w smaku)
Miseczki lub kokilki (u mnie w jajowatym kształcie) wyłożyć na dnie produktami do dekoracji, na to położyć mięso i zalać wywarem, odstawić do całkowitego stężenia.
Komentarze