Doskonała i bardzo prosta przekąska na różne imprezy. Robię ją bardzo często na różne okazje i zawsze wszystkim smakują. Może być również świetnym pomysłem np. na świąteczny stół .
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki: ( u mnie foremka 10x26 cm)
Kilka plasterków szynki konserwowej,
2-3 łyżki groszku konserwowego,
1 mała marchewka,
ok.0,5 litr wywaru mięsnego lub warzywnego ( ilość w zależności od naszej foremki),
3-4 łyżeczki żelatyny ,
3-4 jajka ugotowane na twardo,
łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki (może być suszona) ,
pieprz, ostra papryka, maga,
Galaretka z jajkiem, szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę gotujemy, kroimy w kostkę. Foremkę wykładamy plasterkami szybki, następnie układamy jajka ugotowane na twardo, marchewkę i groszek oraz trochę szynki pokrojonej w kostkę. W wywarze rozpuszczamy żelatynę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, pieprz, paprykę, magę do smaku według uznania i gotowy wywar wlewamy do naszej foremki. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Komentarze