Galaretka z kurczaka

4.5 (152 ocen)

Pyszna i delikatna w smaku galaretka z kurczaka, możemy ją przyrządzić na święta lub inne uroczystości rodzinne.

Składniki:

  • 1,5 kilograma udek z kurczaka

    2 marchewki

    1 pietruszka

    pół selera

    1 por

    2 liście laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziarenek pieprzu ziarnistego

    vegeta

    sól,pieprz

    przyprawa maggi w płynie

    2 ząbki czosnku

    gałka muszkatołowa

    1 łyżeczka majeranku

    natka pietruszki

    1 duże opakowanie żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, doprawiamy do smaku Vegetą i solą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso i warzywa wyjmujemy, rosół przecedzamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do rosołu razem z mięsem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę namoczoną w zimnej wodzie, dokładnie mieszamy żeby żelatyna się rozpuściła. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki i roztarty w dłoni majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą maggi. Przelewamy do małych miseczek, pozostawiamy do ostudzenia. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Galaretkę z kurczak możemy skropić sokiem z cytryny lub octem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Udka z kurczaka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować