Galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, doprawiamy do smaku Vegetą i solą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso i warzywa wyjmujemy, rosół przecedzamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do rosołu razem z mięsem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy żelatynę namoczoną w zimnej wodzie, dokładnie mieszamy żeby żelatyna się rozpuściła. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki i roztarty w dłoni majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą maggi. Przelewamy do małych miseczek, pozostawiamy do ostudzenia. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Galaretkę z kurczak możemy skropić sokiem z cytryny lub octem.
Komentarze