Prosty pomysł na wykorzystanie pozostałego z Sylwestra szampana. Zrobiłam z niego galaretkę z owocami a na wierzch dałam bitą śmietanę.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
przepis na 3 porcje:
150 ml słodkiego szampana
1 zaokrąglona łyżeczka żelatyny
dowolne owoce, mogą być mrożone
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru
Galaretka z szampana z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Lekko podgrzać, cały czas przy tym mieszając aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Wlać szampana, wymieszać. Rozlać do 3, niezbyt dużych kieliszków. Wrzucić po kilka owoców. Wstawić do lodówki aż szampan zastygnie.
2.Śmietankę kremówkę wlać do miski, wsypać cukier, ubić na sztywną piankę. Wyłożyć na wierzch zastygniętej galaretki.
Porady
Można całkowicie pominąć owoce lub dodać świeże truskawki.
Komentarze