Gałki ze szczupaka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę patroszymy, wyrzucamy głowę, płetwy. Rozkladamy na pół, nacinamy wzdłuz kregosłupa ,bardzo łatwo teraz wyciąć wszystkie ośći, wystarczy tylko najechac nozem pod długie ości i przeciągnąć w strone dólu brzucha ryby.
2.Do garnka wrzucamy cała marchew,cebulę wieksza ,pietruszkę ,pora,selera ziele,listek laurowy .Odstawiamy do zagotowania.
4.Przemielone wszystko dokładnie mieszamy.Dodajemy 5 łyżek bułki tartej. Doprawiamy solą,pieprzem. Formujemy kulki.
5.Wywar ciagle gotujący sie na małym ogniu doprawiamy dośc mocno,zeby mial zdecydowany smak ,ktory odda potem mięsu.Wrzucamy gałki. Po wypłynięciu ich na powierzchnie wody gotujemy ok.10 minut. Ugotowane wykładamy na wyższy półmisek, albo do salaterki.
6.Do szklanki wsypujemy 3 łyzki żelatyny ,dodajemy tyle zimnej wody, zeby dała się rozpuścić. Kiedy sie rozpuści do szklanki dobieramy ciepłego wywaru ,mieszamy,wlewamy do miski do ktorej odbieramy z garnka ok.1,5l wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy. Zalewamy rybę, ozdabiamy, odstawiamy do stęzenia
Komentarze