Ukrainka

4.5 (172 ocen)

Jest wyśmienity :)

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    5 łyżek kakao
    2 szklanki cukru
    6 szklanek maki pszennej
    3,5 łyżeczki sody
    6 łyżek miodu

    Masa:
    litr mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 opakowania cukru waniliowego
    1 jajko
    cukier puder do smaku
    2 kostki margaryny
    alkohol do nasączenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ukrainka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijać z cukrem na parze przez ok 15 min, a następnie dodać do nich kakao, 2 szkl mąki, miód oraz sodę, wszystko wymieszać na gładką masę. Tak powstałą masę przełożyć na stolnicę i dodać resztę mąki. Wyrobić ciasto. Ewentualnie jeśli potrzeba dodać jeszcze mąki.
  • 2. Ciasto podzielić na 7 części i każdą osobno wyłożyć do formy, rozwałkowując bardzo cienko (ok 2-3 mm ! ). Kazde z ciast piec osobno ok 15 min w 170*. (na spód piekarnika najlepiej jest położyć pojemnik z wodą)
  • 3. Każde ciasto po upieczeniu na ok 15 min przyłozyc mokrą ściereczką i deską. Kłaść jedno na drugim i za każdym razem na wierzch kłaść coś cięższego żeby sie nie wyginały.
  • 4. Z podanych składników ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć z margaryną na puszystą masę.
  • 5. Po wystudzeniu każde z ciast lekko posmarować alkoholem i przekładać cienko masą. Wierzch polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować