Gęś faszerowana kaszą i grzybami

4.49 (166 ocen)

  • 5 godz.

Pyszna soczysta gęś nie tylko na święta .

  • 5 godz.

Składniki:

  • Farsz: 2-3 paczki kaszy gryczanej,20 grzybów świeżych,mrożonych albo mogą być suszone,1cebula większa,bulion(najlepiej grzybowy) 700ml,sól,pieprz,łyżka masła

    Solanka do gęsi-na litr wody-1 łyżka soli

    Dodatkowo-sól,pieprz,majeranek,5 ząbków czosnku,trochę miodu
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Gęś faszerowana kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej jak gęś poleży pare godzin w solance lub całą noc.(Gęś ma być zakryta solanką.)
    Cebulkę drobno kroimy podsmażamy na masle,dorzucamy pokrojone grzyby doprawiamy sola chwilę smażymy,dosypujemy kaszę przesmażamy ok 2 min.i zalewamy połową bulionu miszamy gotujemy na wolnym ogniu,gdy kasza wypije bulion dodajemy resztę bulionu i gotujemy miesząjąc od czasu do czasu aż kasza będzie al'dente,doprawiamy solą i pieprzem.
    Osuczoną gęś nacieramy pieprzem i majerankiem w środku też ,jeżeli poterzeba można jeszcze posolić .Faszerujemy gęś naszym farszem ,szczywamy na końcu aby nie wyleciał.Smarujemy gęś miodem.Wsadzamy do brytfanki ,dodajemy ząbki czosnku razem z łupą i pieczemy ok 1 godziny na 1kilo gęsi,piec najlepiej dłużej na nieco mniejszej temperaturze,gąska jest wtedy soczysta. Gęś w trakcie pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.Pod koniec można odsłonić aby sie zrumieniła.
    SMACZNEGO

Porady

Gęś smakuje bardzo dobrze z czerwoną kapustą na ciepło bądz na zimno jak kto woli :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować