Farsz: 2-3 paczki kaszy gryczanej,20 grzybów świeżych,mrożonych albo mogą być suszone,1cebula większa,bulion(najlepiej grzybowy) 700ml,sól,pieprz,łyżka masła
Gęś faszerowana kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej jak gęś poleży pare godzin w solance lub całą noc.(Gęś ma być zakryta solanką.)
Cebulkę drobno kroimy podsmażamy na masle,dorzucamy pokrojone grzyby doprawiamy sola chwilę smażymy,dosypujemy kaszę przesmażamy ok 2 min.i zalewamy połową bulionu miszamy gotujemy na wolnym ogniu,gdy kasza wypije bulion dodajemy resztę bulionu i gotujemy miesząjąc od czasu do czasu aż kasza będzie al'dente,doprawiamy solą i pieprzem.
Osuczoną gęś nacieramy pieprzem i majerankiem w środku też ,jeżeli poterzeba można jeszcze posolić .Faszerujemy gęś naszym farszem ,szczywamy na końcu aby nie wyleciał.Smarujemy gęś miodem.Wsadzamy do brytfanki ,dodajemy ząbki czosnku razem z łupą i pieczemy ok 1 godziny na 1kilo gęsi,piec najlepiej dłużej na nieco mniejszej temperaturze,gąska jest wtedy soczysta. Gęś w trakcie pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.Pod koniec można odsłonić aby sie zrumieniła.
SMACZNEGO
Porady
Gęś smakuje bardzo dobrze z czerwoną kapustą na ciepło bądz na zimno jak kto woli :)
Komentarze