Gęsty i warzywny barszcz czerwony z grzybowymi tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć i zagotować (w ok 2,5 l wody) z listkiem laurowym, zielem angielskim, solą pieprzem i kostką bulionową. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Seler i pietruszkę (korzeń) oraz por wrzucić w całości do mięsa, marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę i również dodać do gotującego się wywaru. Doprawić majerankiem, lubczykiem i gotować.
2.Buraczki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach i dodać do gotujących się warzyw i mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić przyprawami, octem winnym i zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanymi tortellini. Przed podaniem posypać świeża natką pietruszki.
Komentarze