Gęsia nóżka w towarzystwie gotowanej kapusty, kopytek i aromatycznego sosu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nogi gęsie - miałam dwie oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i mieszanką ziół do drobiu. Zostawiłam na kilka godzin. Na rozgrzanej suchej patelni ma małym ogniu z obu stron przyrumieniłam mięso. Cały tłuszcz który się wytopił zlałam. Wlałam 2 szkl soku pomarańczowego, dosypałam łyżeczkę suszonego tymianku i odrobinę soli. Pod przykryciem gotowałam ok 1,5 h - przewracając co jakiś czas. Gdy mięso było miękkie wyjęłam z wywaru a wywar zaprawiłam łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody. Podałam z gotowaną kiszoną kapustą i kopytkami
Kapusta
1 kg kapusty, ok 25 dag surowego boczku, cebula, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżka kminku, sól do smaku ok 1/2 łyżeczki, pieprz
Komentarze