Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne połączenie smaków, przepis w pelni autorski :)

  • 60 min

Składniki:


  • 0,5 piersi z gęsi bez skóry
    1 garść suszonej żurawiny
    10 gram kiełek cebuli
    50 gram oscypka
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    przyprawy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsia sakiewka z kiełkami, oscypkiem żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso rozbijamy 1. Pierś gęsi przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca (mniej więcej tak jak bułkę do hot-doga). Mięso rozkładamy na desce i bardzo dokładnie rozbijamy (trzeba robić to dość energicznie i długo, ponieważ mięsko to jeszcze słabiej się rozbija jak np. schab). Cienko rozbite mięso z obu stron nacieramy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, solą i odrobiną jarzynki.
  • dodajemy żurawinę 2. Na połowie rozbitego mięsa układamy kiełki z cebuli, następnie na nie posypujemy starty oscypek. Na koniec układamy na serze suszoną żurawinę. Mięso składamy na pół i spinamy trzema wykałaczkami - dla pewności by mięso w trakcie smażenia się nie rozpadło
  • panierujemy 3. Pierś gęsi oprószamy mąką a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Pierś smażymy na grubej patelni o nieprzywierającej powłoce. Mięso smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gorącą, panierowaną pierś przecinamy po skosie na ok.2cm plastry. Podajemy razem z ziemniaczanym purree oraz świeżymi warzywami.

Porady

Mięso musimy jak najcieniej rozbić, bo gęsina nie jest tal delikatna jak filet z kurczaka czy nawet indyka. Smazymy na patelni z grubym dnem, aby panierka sie nie przypiekła, ponieważ długo należy mięso smażyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować