Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Aromatyczny boczek, ciągnący się ser i delikatna pokrzywa idealnie sprawdziły się jako składniki ciasta. Do tego jajko z rozlewającym się żółtkiem i mamy pyszne, szybkie śniadanie! Polecam!!!

Składniki:

  • Składniki na około 10 sztuk, czyli 5 porcji:
    • 1 szklanka mąki,
    • 2 jajka,
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Około 1,5 szklanki mleka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 100 gram wędzonego boczku,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 litrowa miska listków pokrzywy,
    • 3 łyżki startego sera żółtego,
    Dodatkowo:
    • Około 5 jajek do podania,
    • Szczypiorek do posypania,
    • Olej do usmażenia jajek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gofry z pokrzywą i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana pokrzywa i boczek 1. Pokrzywę sparzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie odciskamy. Tak przygotowaną drobno siekamy.
    Boczek kroimy w drobną kostkę. Pokrojony przysmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy do niego masło. Gdy masło się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • składniki przed miksowaniem 2. W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, ser i przyprawy. Całość dokładnie miksujemy.
  • dodanie boczku i pokrzywy 3. Do gotowego ciasta dodajemy boczek wraz z wytopionym tłuszczem oraz pokrojoną pokrzywę. Całość ponownie miksujemy.
  • pieczenie gofrów 4. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy kolejno porcje ciasta. Gdy gofry będą złociste i chrupiące wyjmujemy je i wykładamy na kratkę.
    W trakcie jak gofry się pieką, na patelni przygotowujemy jajka sadzone.
    Cieple gofry podajemy z usmażonymi jajkami i posiekanym szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: pokrzywa w kuchni - 12 sprawdzonych przepisów

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować