Gofry z truskawkami - jak z budki

4.98 (194 ocen)

  • 20 min

Smak tych gofrów przypomniał nam weekendowe spacery po Kazimierzu Dolnym i budkę przy rynku, w której zawsze je z Mężem jemy :)

  • 20 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 szkl. cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody
    3 szkl. mąki
    1/2 szkl. oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatki: truskawki, bita śmietana, czekolada gorzka z pomarańczą
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry z truskawkami - jak z budki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę.
  • 2. Dodajemy mleko, wodę, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia się składników.
  • 3. Dolewamy olej i miksujemy jeszcze około 3 min.
  • 4. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką.
  • 5. Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 5 do 8 min.
    Studzimy na kratce.
  • 6. Podajemy jeszcze lekko ciepłe z dowolnymi dodatkami (owoce, bita śmietana, dżem, czekolada gorzka, nutella, cukier puder, itp.)

Porady

Przepis powstał z połączenia dwóch innych: przepisu użytkownika nataliaa92 na najlepsze gofry i drugiego, wyciętego kiedyś z gazety (nie wiem jakiej). Z podanych proporcji wyszło mi dokładnie 12 miękko-chrupiących gofrów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj również przepis na gofry wytrawne!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować