Gofry z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozmarynowe ziemniaki z czosnkiem, ale w formie gofrów. Ugotowane ziemniaki sprasowane w gofrownicy i opieczone na złoty kolor.

  • 40 min

Składniki:

  • • 6 średnich ziemniaków
    • gałązka rozmarynu
    • 1 łyżeczka soli
    Aromatyczna oliwa
    • 1/4 szklanki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • 15 igiełek rozmarynu
    • sól do smaku

Gofry z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ugotować ziemniaki w łupinach z dodatkiem soli i gałązki rozmarynu. Odcedzić.
    • Wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem utartym z solą.
    • Ugotowane ziemniaki wkładać po dwa do nagrzanej i wysmarowanej oliwą gofrownicy.
    • Zapiekać ok 5 minut, aż skórka będzie złotawa.
    • Gorące polać aromatyczną oliwą.

Porady

Do gofrowania można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy