proporcje na 8-10 gofrów
5 żółtek
5 białek
szczypta soli
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej typ 405
łyżka mąki kokosowej
10 dag stopionego masła
skórka otarta z pomarańczy
50 g kandyzowanego imbiru w kostkach
sorbet brzoskwiniowo-morelowy:
1/2 kg brzoskwini
1/2 kg moreli
2 łyżki miodu
opcjonalnie kieliszek spirytusu, by sorbet nie zamarzł na "kamień"
Gofry imbirowo-pomrańczowe z lodami i sosami owocowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE GOFRÓW: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem. Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy.
Do piany dodajemy stopione ostudzone masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy skórkę pomarańczową i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy imbir i znów delikatnie mieszamy.
Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
2.PRZYGOTOWANIE SORBETU I LODÓW BANANOWYCH: Brzoskwinie i morele obieramy ze skorki i wyjmujemy pestki. Owoce miksujemy w malakserze z dodatkiem miodu i spirytusu. Odstawiamy zamknięte w plastikowym pojemniku do zamrażarki na 3-4 godziny.
****
Banany kroimy w plasterki i zamrażamy, przez 2 godziny w zamrażarce. Zamrożone banany miksujemy w malakserze z dodatkiem miodu i śmietanki. Zamykamy w plastikowym pojemniku i zamrażamy przez 1-2 godziny.
3.PRZYGOTOWANIE SOSU JAGODOWEGO:
Jagody mieszamy z budyniem/skrobią zalewamy szklanką zimniej wody delikatnie mieszamy, aż skrobia się rozpuści. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.
4.PRZYGOTOWANIE SOSU MALINOWEGO:
Maliny, miód, kardamon i spirytus dusimy na patelni przez 5-10 minut. Owoce przecieramy przez sito. Gotowy sos przelewamy do sosjerki.
5.PROPOZYCJA PODANIA:
W pucharku kładziemy połówkę gofra, wkładamy 2-3 gałki lódów/sorbetu całość polewamy sosem malinowym i jagodowym. Gotowy deser ozdabiamy listkiem mięty lub bazylii.
Porady
Jeśli lody/sorbet zbyt mocno zamarzł wystarczy odstawić go na 10-15 minut, gdy trochę rozmarznie łatwo można nabierać zgrabne gałki łyżką do lodów.
Komentarze