Gofry luksusowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chrupiące domowe gofry z pysznymi dodatkami: bitą śmietaną, brzoskwiniami, banami, rodzynkami i polewą. Idealna gratka dla łasuchów.

  • 40 min

Składniki:

  • Gofry:
    -300 g mąki
    -100 g masła
    -60 g cukru pudru
    -1 łyżeczka cukru waniliowego
    -0,5 l mleka
    -2 jaja
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    Dodatki:
    -300 ml śmietany 30%
    -1 śmietan fix
    -1 puszka brzoskwiń w syropie
    -1 banan
    -150 g rodzynek
    -posypka czekoladowa
    -ulubiona polewa (u mnie ajerkoniak)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Gofry

Gofry luksusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki (ciasto ma być trochę gęstsze niż naleśnikowe)
  • 2. Porcje ciasta (w zależności od wielkości gofrownicy, u mnie jest to niecała połowa łyżki wazowej) wylewamy na środek nagrzanych płyt gofrownicy. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry około 5-7 minut aż się ładnie zrumienią, sprawdzając od czasu do czasu.
  • 3. W czasie gdy gofry się przygotowują śmietanę ubijamy ze śmietan fixem na sztywno, brzoskwinie i banana kroimy w plasterki.
  • 4. Upieczone gofry polewamy bitą śmietaną, układamy owoce i rodzynki, posypujemy posypką i polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować