GOŁĄBKI

5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Dla wielbicieli gołąbków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Duża główka białej kapusty,albo:
    2 duże główki kapusty włoskiej

    80 dkg.ryżu
    1,5 kg.mięsa mielonego
    4 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    Sól,pieprz,natka pietruszki,papryka mielona.

    dodatkowo:(nie każdy lubi)
    1/2 kg.kiszonej kapusty

    zalewa:
    1,5 l.rosołu
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie liści kapusty. 1. Kapustę obgotować, co jakiś czas zdejmować ugotowane liście.Odkroić części twarde. Można to zrobić dzień wcześniej.
  • przygotowanie mięsa 2. Ryż ugotować i ostudzić.Mięso podsmażyć,oraz cebulę.Też przestudzić.
  • farsz 3. W misce rozmącić jajka,dodać ryż,mięso,cebulę,przyprawy.Wszystko wymieszać.
  • formowanie gołabków 4. Kłaść dużą łyżką farsz, na liście kapusty i zawijać gołąbki. Boki wepchnąć w środki gołąbka.
  • układanie gołąbków 5. Gołąbki układać w dużym garnku. Na dno ułożyć odkrojone części liści i uszkodzone. Można na dno garnka rozsypać 0,5 kg.kiszonej kapusty. Ale nie każdy to lubi.
  • gołąbki przed pieczeniem 6. Całość w garnku zalać ok.1,5 l.rosołu z przecierem pomidorowym.Na górę poukładać liście z kapusty,przykryć garnek i piec w piekarniku ok.2 godz.
  • sos 7. Na tym rosole zrobić sos pomidorowy. Gołąbki przed podaniem, można przysmażyć na patelni. Albo podgrzać w mikrofalówce, albo ponownie zapiec w piekarniku. Podawać z sosem pomidorowym, albo keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować