Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowo-ziołowym są wyśmienite. Przygotowuję je z czerwoną papryką i zawijam w liście włoskiej kapusty. Pyszne, domowe jedzenie to jest to!
Gołąbki mięsno-gryczane w sosie pomidorowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobna kostkę.
2.Mięso mielone wymieszać dokładnie z papryką,cebulką, kajzerkami, jajkami, przyprawami i natką pietruszki. Do masy mięsnej dodać ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszać.
3.Liście kapusty blanszować 5-6 minut we wrzącej wodzie, przełożyć na sito.
4.Liście napełnić farszem mięsno-gryczanym, zawinąć (na dole liścia układamy jedną dużą łyżkę farszu, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze).
5.W dużym garnku rozgrzać olej, na dnie układać gołąbki, podpiec z obu stron, zalać bulionem, dolać wody. Najlepiej aby gołąbki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy. Do garnka wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.Gotować na małym ogniu 30 minut. Posypać natką pietruszki i pokrojoną papryką.
6.Pomidory z puszki zmiksować z koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i ziołami. Sos wlać do garnka z gołąbkami. Dusić na małym ogniu 20 minut. Sos własny z gołabków wymiesza się z pomidorowym.
7.Gołąbki i liście laurowe wyjąć z garnka. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą i śmietaną, ewentualnie doprawić do smaku solą.
8.Rady:
1. Natkę pietruszki można zastąpić suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
2. Paprykę można dodać czerwoną i zieloną, gołabki będą bardziej kolorowe.
3. Cebulkę prażoną można zastąpić podsmażoną cebulą.
Komentarze