Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy jęczmiennej W aksamitnym sosie pomidorowym

Składniki:

  • • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
    • 500 g mięsa mielonego z karczku
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 małej główki kapusty włoskiej
    • 1 jajko
    • tarta bułka
    • olej
    • przyprawa do hamburgerów z grilla
    sos
    • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy )
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki płaskie mąki
    • ok 300 ml wody
    • sól
    • pieprz
    • tymianek
    • 1 czubata łyżka papryki słodkiej
    • ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać sól i dobrze wygnieść Dodać mięso zmielone razem z cebulą i czosnkiem dać ugotowaną kaszę wbić jajko dać sól pieprz i przyprawę do hamburgerów z grilla wyrabiać masę aż będzie kleista jakby była zbyt rzadka dosypać 1 łyżkę bułki tartej ale nie zawsze jest to konieczne
  • 2. Z masy formować gołąbki obsypać każdy tartą bułką Smażyć na oleju z obu stron na rumiano uważać lubią się przyklejać Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut
  • 3. Sos
    W rondelku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę przysmażyć dolać wodę i mus lub przecier Mieszać cały czas do zagotowania doprawić solą pieprzem dodać tymianek,zmiażdżony czosnek i paprykę wszystko razem zagotować podawać z gołąbkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Kasza Przyprawy Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować