gołąbki bez zawijania

5 (196 ocen)

  • 50 min

Każdy przepis, z którym się spotkałam miał albo za dużo ryżu albo kapusty, a za mało mięska, zmieniłam proporcje i wyszły wg mojej rodzinki superowe :)))

  • 50 min

Składniki:

  • 0,6 kg mielonej łopatki wieprzowej
    2 łyżki kaszy manny
    0,5 małej główki kapusty włoskiej
    1 woreczek ugotowanego i schłodzonego ryżu (100 gram)
    2 jaja
    sól, pieprz
    sos:
    1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła extra
    1 mała cebula
    2 szklanki wody
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę cienko poszatkować, zasypać 1/3 łyżeczką soli, odstawić na 40-60 minut, można trochę się nad nią poznęcać i pognieść. Po tym czasie z kapusty odcisnąć sok, który się zebrał.

    W dużej misce wymieszać mięso z jajami, ryżem, kaszą manną, przyprawami i kapustą.
  • 2. Następnie z masy formować kotlety wielkości 3/4 pięści, obtaczać w mące.
    Kotlety można obsmażyć na patelni, ale ja tego nie robię.
    Wrzucam je do wrzątku z odrobiną soli i gotuję pod przykryciem na małym ogienku przez około 35 minut.
    W tym czasie przygotowuję sobie sos. Zagotowuję dwie szklanki wody, dodaję poszatkowaną cebulkę i łyżkę masła, doprawiam przyprawa uniwersalna, kiedy cebula zmięknie dodaję koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowuję. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszam z 1 płaską łyżką mąki i zagęszczam sos, zagotowuję.

    Sosem polewam gołąbki i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować