Gołąbki bez zawijania

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszne gołąbki robi się w oka mgnieniu. Z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. Zamiast ryżu ,użyłem kaszy pszennej.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g kapusty
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    200 g kaszy pszennej
    cebula
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    natka pietruszki
    sól ,pieprz
    mąka
    olej do smażenia
    Sos:
    80 g masła
    2 łyżki mąki
    50 g koncentratu pomidorowego
    1 l bulionu warzywnego
    sól ,pieprz ,cukier
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania 1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i studzimy.
    Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę i natkę ,mięso ,jajka ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,kaszę i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie formujemy gołąbki ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju ,na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Przygotowujemy sos.
    W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu ,kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem.
    Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 55-60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować