Gołąbki inaczej...

0 (0 ocen)

  • 30 min

Obiadek się powoli dusi w piekarniku, a ja w tym czasie piję kawkę z sąsiadką:)

  • 30 min

Składniki:

  • karkówka (3 grube plastry)
    pieczarki - 0,5 kg
    biała kapusta - kilka listków (ja użyłam włoskiej)
    sól
    pieprz
    papryka ostra sypka
    olej

Gołąbki inaczej... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki inaczej... 1. Karkówkę umyć, doprawić przyprawami.
  • Gołąbki inaczej... 2. Pieczarki umyć, pokroić, doprawić i chwilę poddusić na oleju.
    Liście kapusty sparzyć wrzątkiem, nałożyć do nich połowę pieczarek.
    Drugą część zmiksować na sos, doprawić.
  • Gołąbki inaczej... 3. Na pieczarkach ułożyć mięso.
  • Gołąbki inaczej... 4. Zawijać liście kapusty pod spód, by wyglądało mniej więcej podobnie jak gołąbki.
  • Gołąbki inaczej... 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kilka liści kapusty, na nie położyć "gołąbki" i włożyć do piekarnika na około 1,5 do 2h.
    Piec/dusić w temp. 150stC.
  • 6. Wyłożyć na talerz, polać sosem.
    Pychotka, mięsko rozpływa się w ustach, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy