Gołąbki inaczej bez zawijania

5 (187 ocen)

  • 35 min

Prawdziwa uczta dla fanów gołąbków:)

  • 35 min

Składniki:

  • Gołąbki:

    50 dag mięsa mielonego
    15 dag ugotowanego ryżu
    30 dag drobno posiekanej kapusty
    2 jaja
    cebula
    sól
    pieprz
    olej

    Sos:

    10 dag koncentratu pomidorowego
    łyżka masła
    500 ml bulionu
    mała cebula
    1 ząbek czosnku
    100 ml śmietany 30%
    3 łyżki mąki
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki inaczej bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, ugotowany ryż i kapustę włożyć do miski, wymieszać, dodać drobno posiekaną cebulkę, wbić 2 jajka.
  • 2. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Dokładnie wyrobić masę.
  • 4. Z powstałej masy formować gołąbki, obsmażyć na oleju z każdej strony.
  • 5. Masło rozgrzać w garnku, dodać koncentrat pomidorowy. Podsmażyć.
  • 6. Dodać bulion.
  • 7. Cebulkę obrać drobniutko posiekać, podsmażyć na oleju. Gotową dodać do sosu.
  • 8. Dodać rozdrobniony czosnek.
  • 9. Gotować ok 20 min.
  • 10. Dodać śmietankę, przyprawić do smaku.
  • 11. Sos zagęścić mąką rozrobioną z zimną wodą.
  • 12. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem.
  • 13. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 min.

Porady

Można użyć kapusty pekińskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować