Gołąbki (klasyczne) z włoskiej kapusty

5 (174 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
    750 g mięsa mielonego (mieszanego)
    400 g ryżu
    2 cebule
    2 łyżki masła
    Sól i pieprz
    250 ml bulionu wołowego lub grzybowego
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki (klasyczne) z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki 2 1. Ryż zalać 3 litrami wrzącej osolonej wody ,gotować 15 min ,odcedzić i opłukać zimną wodą. Drobno posiekane cebule zrumienić na maśle. Ryż wymieszać z mięsem i cebulą wraz z tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem. Z kapusty usunąć zepsute liście. Nacinając przy głąbie ,tak by liście nie popękały ,rozdzielić je i ściąć łykowate części. Liście włożyć na 4 min do osolonego wrzątku ,odcedzić. Farsz nakładać łyżką na liście ,zwinąć w rulonik ,po czym oba końce wcisnąć do środka ,tak aby farsz nie wystawał. Brytfannę wyłożyć liśćmi kapusty ,a na nich ułożyć gołąbki. Zalać bulionem wołowym lub grzybowym. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować