Gołąbki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż w osolonym wrzątku. Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego. Doprawić do smaku solą.
Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kolejno odrywając od niej zewnętrzne liście kiedy już zmiękną. Na każdy z nich kłaść ok. 2 czubatych łyżek farszu, zawijać.
Nasmarować masłem lub margaryną blaszkę do pieczeni lub naczynie żaroodporne. Na spodzie ułożyć pozostałe po zawijaniu gołąbków liście kapusty. Umieścić na nich gołąbki, posypać słodką papryką i podlać szklanką bulionu. Piec w temperaturze 180 stopniach przez 1 godzinę od czasu do czasu podlewając potrawę sosem z gołąbków lub bulionem.
Komentarze