Gołąbki sarmackie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić,wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka,zalać wrzącą wodą i gotować 10 min.Odsączyć i podzielić na liście,ścinając grubsze żyłki.
2.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami,odstawić na parę minut i odlać płyn.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach tłuszczu i dodać pokrojony szpinak .Następnie dodajemy ziemniaki , mięso , jajko,przyprawy,połowę posiekanej zieleniny i tyle tartej bułki aby powstał dość zwięzły farsz.
3.Nadzienie nakładać na liście kapusty i zwijać gołąbki.
Układać w rondlu lub naczyniu żaroodpornym,zalać rosołem z kostki i dusić pod przykryciem ok. godzinę.Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Można także polać dowolnym sosem.
Porady
Gołąbki można wstawić z naczyniem do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok.godzinę.
Komentarze