Gołąbki sarmackie

0 (0 ocen)

Ta potrawa należy do moich ulubionych.Szpinak znakomicie udaje w potrawie pietruszkę.

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty
    40 dag ziemniaków
    25 dag mielonego mięsa
    30 dag mrożonego szpinaku
    2 cebule
    1 jajko
    bułka tarta
    garść posiekanej zieleniny(natka pietruszki,majeranek,koperek)
    kostka rosołowa
    sól,pieprz
    oliwa

Gołąbki sarmackie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić,wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka,zalać wrzącą wodą i gotować 10 min.Odsączyć i podzielić na liście,ścinając grubsze żyłki.
  • 2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami,odstawić na parę minut i odlać płyn.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach tłuszczu i dodać pokrojony szpinak .Następnie dodajemy ziemniaki , mięso , jajko,przyprawy,połowę posiekanej zieleniny i tyle tartej bułki aby powstał dość zwięzły farsz.
  • 3. Nadzienie nakładać na liście kapusty i zwijać gołąbki.
    Układać w rondlu lub naczyniu żaroodpornym,zalać rosołem z kostki i dusić pod przykryciem ok. godzinę.Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Można także polać dowolnym sosem.

Porady

Gołąbki można wstawić z naczyniem do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok.godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy