Gołąbki Teściowej (gotowane)

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz.

Dużo rzeczy w kuchni robiłam sama, ale gołąbków nigdy. Tym razem do dyspozycji miałam Teściową i robiłyśmy wg jej przepisu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na ok 50 sztuk:

    3 duże główki kapusty
    1.5 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
    1.20kg ryżu długoziarnistego dobrej jakości
    4 cebule
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki soli
    1/2 (ok 10g) opakowania pieprzu mielonego (ilość zależy od naszych upodobań)
    ok 30 dkg słoniny
    maga
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki teściowej (gotowane) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapustę gotujemy i stopniowo ściągamy miękkie liście 1. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i myjemy z wierzchu. Ostrym noże wycinamy ze środka głąb. Każdą główkę zanurzyć wyciętą częścią do spodu we wrzącej wodzie i gotować ok 5 minut. Po tym czasie główkę obrócić i gotować kolejne 5, powoli wyciągając widelcem pierwsze liście. Z każdej główki ściągamy kilkanaście największych, a mniejsze pozostawiamy do wyścielania dna i wierzchu naczynia.
  • Odcinamy zgrubienie 2. Liście pozostawiamy do obeschnięcia, z każdego odcinamy zgrubienie, tak jak na zdjęciu.
  • Ryż łączymy z mięsem i cebulą, doprawiamy 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę rumienimy na 1/2 kostki masła oraz 1/2 kostki margaryny. Oba składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą (ok 2 łyżki) oraz pieprzem (ok 10g). Mieszamy.
  • Zwijamy gołąbki 4. Farsz nakładamy na środek liścia, zwijamy najpierw boki do środka, a następnie w rulon.
  • Spód wykładamy kilkoma paskami słoniny oraz liśćmi kapusty 5. Duży garnek wykładamy na spodzie paskami słoniny oraz mniejszymi liśćmi kapusty. Podlewamy ok szklanką zimnej wody.
  • Gołąbki układamy ciasno obok siebie i polewamy przyprawą w płynie 6. Na tak przygotowany spód układamy ciasno obok siebie gołąbki. Każdą warstwę polewamy odrobiną przyprawy w płynie (maga) i układamy kolejną. (Pozostawiamy ok 6cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Gołąbki zalewamy wodą i przykrywamy liśćmi. Gotujemy ok 40 minut na małym ogniu. 7. Od momentu zagotowania gotujemy ok 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym (pieczarkowym).

Porady

Taką ilość gołąbków najlepiej rozłożyć do dwóch mniejszych garnków. Będziemy mieć pewność, że mięso jest na pewno dobrze dogotowane. Odgrzewanie gołąbków: W piekarniku lub na patelni (na małej ilości oleju), pod przykryciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować