Gołąbki w sosie kurkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować al dente.
2.Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić
i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście
od siebie.
3.Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.
4.Farsz: mięso mielone, kaszę, drobno pokrojone kurki i cebulę wymieszać
ze sobą, dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Na środku każdego liścia kapusty układać farsz a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty
a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać bulionem drobiowym i dusić pod przykryciem około 25 minut na wolnym ogniu.
6.Sos: na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę, koper, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.
7.Gołąbki podawać z sosem kurkowo-koperkowym i młodymi ziemniakami.
Smacznego !
Komentarze