Gołąbki w sosie pomidorowo czosnkowym

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Gołąbki to moja ulubiona potrawa, lekkie i smaczne, Przepis na ok 25 szt, przy niewielkim nakładzie pracy pyszny obiad dla licznej rodzinki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kapusty włoskiej, 1 kg mięsa mielonego wieprzewego, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bułki tartej, 3 jajka, kostka rosołowa, sól, pieprz,
    Sos pomidorowo czosnkowy: łyżka mąki, łyżka masła, słoik przecieru pomidorowego, 6 ząbków czosnku, śmietana, bulion z gołabków, natka pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Gołąbki w sosie pomidorowo czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki w sosie pomidorowo czosnkowym 1. Kapuste drobno siekamy, marchewke i pietruszke ucieramy na tarce na wiekszych oczkach, czosnek rozduszamy, dodajemy bułke tartą, jajka, doprawiamy sola i piperzem, wszystko razem dokładnie mieszamy, nastepnie formułujemy gołąbki, obtaczamy w mące i delikatnie obsamżamy z obu stron, do garna z wodą wkładamy kostke rosołową, gotujemy, następnie wkładamy gołabki i dusimy przez ok 20 min pod przykryciem.
  • 2. Sos: z masła i maki robimy zasmażke, dodajemy smietane, przecier, czosnek, bulion z gołabków (ilość zależy od tego ile chcemy miec sosu) doprawiamy pietruszką

Porady

Gołąbki można podawać z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować