Gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Gołąbki są bardzo pyszne. Rodzinka się nimi zajada:)

Składniki:

  • duża główka kapusty,
    1/2 kg sypkiego ryżu,
    1 kg mięsa mielonego,
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
    łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu przyprawa uniwersalna,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    łyżeczka soli,
    świeżo mielona sół czosnkowa,
    świeżo mielony pieprz kolorowy,
    2 cebule,
    2 puszki przecieru pomidorowego,
    łyżka mąki.

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotować w osolonym wrzątku 10min, nie odcedzać. Następnie garnek zamknąć, owinąć ręcznikiem i kocem, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do mięsa dodać przyprawy, ryż i 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego. Dodać pokrojone w kostkę i podsmażone cebule. Z kapusty wyciąć głąb. Całą zanurzyć w wodzie i gotować. W między czasie stopniowo zdejmować warstwy miękkich liści. na liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu i zawijać. Brytfankę lub inny duży garnek wyłożyć liśćmi kapusty, następnie ułożyć gołąbki. Do wrzącej wody dodać resztę przecieru pomidorowego, zalać gołąbki. Przykryć i gotować 30min na małym ogniu. Następnie wyjąć gołąbki, sos zaciągnąć wodą z mąką i doprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy