Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotować w osolonym wrzątku 10min, nie odcedzać. Następnie garnek zamknąć, owinąć ręcznikiem i kocem, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do mięsa dodać przyprawy, ryż i 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego. Dodać pokrojone w kostkę i podsmażone cebule. Z kapusty wyciąć głąb. Całą zanurzyć w wodzie i gotować. W między czasie stopniowo zdejmować warstwy miękkich liści. na liście kapusty nakładać po 2 łyżki farszu i zawijać. Brytfankę lub inny duży garnek wyłożyć liśćmi kapusty, następnie ułożyć gołąbki. Do wrzącej wody dodać resztę przecieru pomidorowego, zalać gołąbki. Przykryć i gotować 30min na małym ogniu. Następnie wyjąć gołąbki, sos zaciągnąć wodą z mąką i doprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Komentarze