Gołąbki z farszem ziemniaczanym

4.46 (199 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od mamy. Te gołąbki są bardzo proste w wykonaniu, składniki są bardzo proste.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 kilogramy ziemniaków
    - 2 średnie cebule
    - duża łyżka zielonej pietruszki
    - 2 ząbki czosnku
    -sól
    -pieprz
    - 3 ziarenka ziela
    -1 listek laurowy
    - 1/4 kostki masła
    - pół szklanki śmietanki 30%
    - 1 łyżka oleju
    - średnia główka kapusty białej
Wystaw ocenę:

4.46 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z farszem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obgotować kapustę, oddzielić liście. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć przez ściereczkę. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Do startych ziemniaków dodać cebulkę, sól, pieprz, wymieszać. Farsz zawijać w liście kapusty, formować gołąbki. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć na nich gołąbki. Zalać wrzątkiem, przykryć, dusić około godziny. Pod koniec gotowania wrzucić czosnek, ziele, listek laurowy, pietruszkę i wlać śmietankę. Gotowe gołąbki polać wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować