Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym

4.5 (154 ocen)

Mój autorski przepis. Gołąbki inspirowane były tymi, przygotowanymi przez babcię, zaś sos od początku do końca wymyśliłam sama. Powstało pyszne danie, którym nie pogardzi nawet największy miłośnik jedzenia i... mięsa mimo, że te gołąbki są zupełnie bezmięsne.

Składniki:

  • Gołąbki:
    - średnia główka włoskiej kapusty (lub białej),
    - 15 dag kaszy gryczanej,
    - 20 dag twarogu,
    - 1-2 ząbki czosnku,
    - sól, pieprz,
    - łyżeczka masła (może być roślinne),
    - łyżka oleju.
    Sos:
    - 1,5 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego),
    - 1/2 szklanki wody,
    - 2 łyżki octu balsamicznego,
    - płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
    - łyżka mąki pszennej,
    - sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy by liście były miękkie i dało się je zdjąć. Liście zdejmujemy, ścinamy twardą część, studzimy.
    Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (15-20 minut w zależności od chłonności kaszy), osączamy.
    Twaróg rozgniatamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Twaróg ucieramy z masłem i czosnkiem, łączymy z kaszą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Na każdym liściu układamy po porcji nadzienia i zwijamy gołąbki (zawijamy boki liścia do środka).
    W garnku rozgrzewamy olej, układamy ściśle gołąbki, zalewamy szklanką bulionu i 1/2 szklanki wody, dusimy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
    W pozostałym bulionie (1/2 szklanki) rozrabiamy mąkę, dodajemy też ocet balsamiczny i rozmaryn, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i delikatnie podbijamy (np. trzepaczką), wlewamy do gołąbków, delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 15-20 minut do miękkości gołąbków.

Porady

Jeżeli zostało trochę farszu, po nadzianiu wszystkich liści, farsz można dodać pod koniec duszenia do sosu - to wzbogaci jego smak. Do tych gołąbków pasuje także tradycyjny sos grzybowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować