Gołąbki z kaszą gryczaną w kiszonej kapuście

4.48 (183 ocen)

  • 40 min

Jak za czasów babci, Gołąbki w kiszonej kapuscie ..

  • 40 min

Składniki:

  • główka kiszonej kapusty w całości
    1 szkl kaszy gryczanej
    sól
    pieprz
    pół cebuli
    olej rzepakowy ciemny
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapuściane liście oddzielić pojedynczo, włożyć do wrzątku i ugotować. Gotowanie zależne jest od kapusty, trzeba sprawdzać by nie były za twarde.
    Kaszę gryczaną ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Cebulę przysmażyć na ciemnym oleju i dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać. Nadzienie wkładać do przygotowanych liści i zawijać tradycyjne gołąbki. Ułożyć na dnie jeden lub dwa liście i na nich układać gołąbki w naczyniu do duszenia. przykryć je również na wierzchu liściem kapusty.
    Podlać ok 3/4 szl wody i kilka łyżek oleju ciemnego rzepakowego.
    Dusić pod przykryciem ok 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

4 (276 ocen)

Zdobywca nagrody

Karkówka w kiszonej kapuście

To może cię zainteresować