Gołąbki z kaszą gryczaną w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapuściane liście oddzielić pojedynczo, włożyć do wrzątku i ugotować. Gotowanie zależne jest od kapusty, trzeba sprawdzać by nie były za twarde.
Kaszę gryczaną ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Cebulę przysmażyć na ciemnym oleju i dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać. Nadzienie wkładać do przygotowanych liści i zawijać tradycyjne gołąbki. Ułożyć na dnie jeden lub dwa liście i na nich układać gołąbki w naczyniu do duszenia. przykryć je również na wierzchu liściem kapusty.
Podlać ok 3/4 szl wody i kilka łyżek oleju ciemnego rzepakowego.
Dusić pod przykryciem ok 45 min.
Komentarze