Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Przełamanie stereotypu ,równie pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:


  • średnia kapusta
    700 g mielonej wieprzowiny
    marchew
    150-200 g kaszy gryczanej
    marchew
    cebula
    kilka ząbków czosnku
    koper
    2 jajka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    łyżka musztardy dijon
    szklanka bulionu warzywnego
    Sos:
    100 g margaryny
    2 łyżki mąki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    litr bulionu warzywnego
    100 ml śmietany
    sól ,pieprz ,cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyłem ,ostudziłem i oddzieliłem liście. Zgrubienia z liści ściąłem.
    Kaszę ugotowałem w osolonym wrzątku ,razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Na koniec wyjąłem liść laurowy i ziele angielskie. Kaszę opłukałem zimną wodą ,osączyłem i ostudziłem. Przełożyłem do miski.
    Mięso zmieliłem razem z cebulą ,czosnkiem ,marchewką i koperkiem. Masę przełożyłem do miski z kaszą ,dodałem jajka ,musztardę ,doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu ,dokładnie wyrobiłem. Na każdy liść wyłożyłem farsz ,zwinąłem w rulony ,po czym oba końce wcisnąłem do środka.
    Brytfankę wyłożyłem liśćmi z kapusty ,na nie wyłożyłem gołąbki zalałem bulionem warzywnym ,zakryłem pozostałymi liśćmi ,wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłem przez godzinę.
  • 2. Podałem z sosem pomidorowym.

    Z margaryny i mąki sporządziłem zasmażkę. Dodałem koncentrat pomidorowy ,rozprowadziłem z bulionem ,zagotowałem. Dodałem śmietanę i przyprawić do smaku solą ,pieprzem i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować