Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wytnij głąb i podetnij dookoła liście, by łatwiej było je ściągać. Kapustę włóż do dużego garnka, zalej do 3/4 wysokości wodą i gotuj na wolnym ogniu. Wodę można lekko posolić. Gdy liście kapusty będą obgotowane stopniowo je ściągaj.
2.Kaszę opłócz 2-3 razy zimną wodą i zalej 1 szklanką wody, gotuj ok. 8 minut, kasza nie musi być miękka, dojdzie podczas gotowania gołąbków.
3.Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na oleju.
4.Do miski przełóż kaszę, mięso, cebulę, dodaj mielone grzyby, sól, pieprz, wymieszaj najlepiej ręką.
5.Na każdy liść nakładaj ok. 2-3 łyżek farszu, zawijaj ciasno zaczynając od dołu a potem boki. Układaj gołąbki ciasno w garnku.
6.Pulpę pomidorową wymieszaj z 1 litrem przegotowanej wody, dopraw solą i pieprzem, zalej gołąbki, na wierzch posyp koperek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1-1,5 godziny.
Komentarze